På äventyr med Annelie – Uppland

Årets botaniska resa med Annelie gick i år till Uppland, veckan efter midsommar. Den blev lite kortare än vanligt på grund av jobb och andra resor, men vi hann med väldigt mycket ändå. Första kvällen tog vi en runda i Annelies närområde på Lidingö.

Klicka på bilderna för att läsa bildtexten.

Dagen efter hämtade vi hyrbilen, och likt i början på smålandsresan höll vi på att inte komma iväg. Denna gång hörde vi inte att bilen startade när Annelie vred om nyckeln, men när hon efter en stund provade att trycka på gasen så gled den iväg. Det visade sig nämligen vara en hybrid. Annelie var som alltid snäll och tog stadskörningen, ut ur Stockholmsområdet, och första stoppet gjorde vi hemma hos hennes föräldrar utanför Norrtälje för att hälsa på alla djuren – kaninerna Alice och Doris, Maine Coon-katterna Nellie och Norris, och lilla sheltievalpen Dino! Det var svårt att slita sig, men för att hinna fram till campingen innan de stängde incheckningen fortsatte vi norrut efter lunch. I Älmsta stannade vi först för att handla mat, och äta glass på Bondens glasskalas – rekommenderas! Sedan åkte vi till Häverö Bergby naturreservat för att leta guckusko. De var lätta att hitta eftersom de växte i stora mängder precis vid stigen, men tyvärr var de överblommade. Nu vet vi att man behöver åka innan midsommar om man vill se dem i full blom. Förutom myggen som störde så var det väldigt vackert i skogen och på den lilla ängen där de höll på att restaurera en slåtterängsflora.

Vi skulle sova i en stuga på Ängskärs camping, och det började väl lite halvbra när receptionisten högt och tydligt sa kodlåskombinationen till dörren så att alla bakom oss i kön också hörde. Kuddarna och täckena var mögelangripna, och det var otroligt varmt efter en hel dags stekande sol. Servicehuset var ganska fräscht, men den allmänna utrustningen var dåligt diskad. De som bodde i husvagn och hade med sina egna grejer hade nog en mycket med angenäm upplevelse av stället, gissar jag. Innan sängdags tog vi en kvällspromenad ut på den närliggande udden.

Nästa dag körde vi upp till Fågelsundet och Björns skärgård. Där var också en massa mygg i skogen, så det var skönt att hänga en stund där stigen gick förbi ute vid vattnet. Nu för tiden är det mer sällan som vi ser något helt nytt, men här kunde vi båda kryssa gultåtel (Deschampsia bottnica) i våra floror. Lunchen åt vi i skuggan av en fiskestuga i Fågelsundet samtidigt som vi underhölls av de akrobatiska svalorna. Sedan fortsatte vi österut, till Hållnäskustens naturreservat. Det är ett stort naturreservat med flera olika slingor, och vi gick först vid Rödhäll och sedan Örnstenen. Skogen vid Örnstenen fick mig att tänka på Getaryggarnas naturreservat i Småland, fast minus de värsta backarna. I kvällssolen tog vi sist en tur på ängarna i södra delen av Bondskärets naturreservat, precis bredvid campingen. Vi hade sett massor av ängstoppklockor (Campanula glomerata) längs vägarna, så det var trevligt att här få se dem utan att samtidigt fara fram i 50 km i timmen.

Nästa dag var det dags att åka söderut tillbaka till Stockholm igen. På vägen dit stannade vi först till i Häverö prästängs naturreservat, inte långt från Häverö Bergby där vi varit två dagar tidigare. Det var så himla varmt, men sådant glöms ganska snabbt bort när man hamnar mitt i ett botaniskt smörgåsbord. På grund av att vi missade en högersväng hamnade vi utanför reservatet, men som belöning fick vi se gullklöver, som jag inte sett på säkert tio år. Det var dock aningen bullrigt att gå runt i reservatet eftersom det hölls på att sågas ner träd för att återskapa ängsmark. Som sista stopp körde vi en liten bit tillbaka och parkerade bilen vid en vägkorsning, för att promenera bort till lilla Prästskatens naturreservat. Annelie inventerade området innan det blev officiellt klassat som naturreservat!

Jag hade som vanligt kunnat stanna längre, det finns massor av (för oss) ännu outforskade naturreservat att besöka längs upplandskusten. Man kan ju aldrig se sig mätt på växter och djur.

This entry was posted in Blogg, Foto, Natur, Resa, Upptäcktsfärd. Bookmark the permalink.